Hevostarkastus makasiinitontilla

Makasiinitonttia 1930-luvulla.

Jo ennestään äärimmilleen pingottuneeseen tilanteeseen ilmestyi uusi vitsaus – hevosten näivetystauti. Tämä salakavala virus hiipi Suomeen pohjoisen kautta ja sen vastustaminen tuntui suorastaan toivottomalta. Eläinlääkärikunnan tiedossa olivat kuitenkin valtavat vahingot, joita tauti oli muualla Euroopassa aiheuttanut jo ensimmäisen maailmansodan aikana. Virus voisi saattaa uhanalaiseksi koko Suomen maatalouden, olihan hevonen edelleen erottamaton osa maanviljelystyötä.

Viruksen vastustamiseksi aloitettiin hevostarkastusten sarja. Nivalassa tässä tarkastuksessa tutkittiin joulukuun 1931 lopussa kaikkiaan 756 hevosta, joista 30 tuomittiin tapettavaksi viikon kuluessa, joko selvästi näivetystaudista kärsivinä tai muutoin luokattoman huonokuntoisina. Sigfrid Ruuttusen vanha Hilppa-tamma, jonka tarkastukseen oli tuonut hänen poikansa, Väinö Ruuttunen, oli tapettavaksi tuomittujen joukossa.

Hevostarkastuksen alkuperäisiä muistiinpanoja.

Ruuttusen auttamiseksi laadittu todistus Hilpan kunnosta tarkastuksen jälkeen.

Hilpasta ei kuitenkaan haluttu luopua. Tappotuomio koettiin epäoikeudenmukaiseksi ja tamman huono kunto vain väliaikaiseksi, onnettomista yhteensattumista johtuvaksi. Hilppaa ei tapettu. Sigfrid Ruuttuselle langetettiin tuntuvat sakot eläinrääkkäyksestä, ja kun vanha isäntä ei sakkorahoja ajoissa toimittanut, tuomittiin hänet suorittamaan sakko vankeutena Oulun lääninvankilassa.

Hilppa ja Sigfrid Ruuttunen.

Reitin seuraavan pisteen löydät rautatieasemalta, vohvelikahvila Aseman Helmen terassin kaiteesta.

 

Tämä piste on osa Kapinareittiä.