Etusivu / Henkilögalleria / Linna Lempi

Linna Lempi

Näytelmäkirjailija

Syntymäpaikka

Nivala

Syntymäpäivä

24.11.1908

Kuolinpaikka

Nivala

Kuolinpäivä

20.11.1997

Lempi Linna syntyi 24.11.1908 Nivalassa Leander Linnan  ja Emma, o.s. Viklundin, seitsemänlapsisen perheen keskimmäisenä. Hän ei itse mennyt koskaan naimisiin, mitä selittää ehkä hänen impulsiivinen ja äkkipikainen luonteensa. Lempillä oli koko elämänsä ajan meneillään kaikenlaisia projekteja. Hän innostui uusista asioista ja mm. omisti Järvikylän ensimmäisen auton. Hän kokeili monia ammatteja ja työskenteli kotitalousneuvojanakin Etelä-Suomessa. Hän asui pitkään Mattismäellä Järvikylällä ja piti siellä kauppaa. Kaupanpito ei oikein sopinut Lempin myös suurpiirteiselle ja luottavaiselle luonteelle. Hän ei merkinnyt ihmisten ostoksia ylös ja jakoi lapsille karkkeja.

Nuorena Lempi Linna oli myös innokas näyttelijä ja hän innostui vanhemmiten myös kirjoittamaan näytelmiä. Parhaiten hänet kuitenkin muistetaan teoksestaan Konikapina, joka kertoi kesällä 1932 syttyneestä, sittemmin Nivalan konikapinaksi nimetystä selkkauksesta. Eläinlääkäri määräsi maanviljelijä Sigfrid Ruuttusen aliravitun tamman tapettavaksi näivetystautisena. Ruuttunen jätti tamman henkiin ja määrättiin pidätettäväksi eläinrääkkäyksestä. Suuttunut väki kokoontui Nivalan asemalle vastustamaan pidätystä. Taustalla olivat taloudellinen ahdinko ja lukuisat pakkohuutokaupat. Virkavallan kovat otteet kärjistivät tapahtumien kulkua. Lopulta 230 henkeä pidätettiin ja vankilaan passitettiin kahdeksantoista ihmistä, jotka armahdettiin pian.

Teatteriharrastajana Lempi Linna näki konikapinan draamalliset mahdollisuudet ja halusi kirjoittaa tapahtumat tarkasti talteen. Hän teki paljon pohjatyötä kirjaansa varten, kiersi kyliä ja haastatteli ihmisiä, mitä kukin oli tehnyt ja sanonut. Konikapina ilmestyi 1965.

Lempi Linnan Konikapina-kirjan pohjalta dramatisoi ohjaaja Leena Salonen Konikapina-näytelmän Nivalan kesäteatterille 1975. Elokuvantekijä Mikko Niskanen innostui menestysnäytelmästä ja teki elokuvan Pulakapina (ensi-ilta tammikuussa 1977), jossa käytti nivalalaisia harrastajanäyttelijöitä. Lempi Linnakin vilahti elokuvassa. Myös Pula! Ooppera Konikapinasta 2005 ammensi Lempin tapahtumakirjauksista, vaikka sillä olikin aivan oma, Jaakko Alatalon ja Varpu Vilkunan kirjoittama librettonsa. Tuskin Nivalan kotiseutuviikkoakaan olisi nimetty Kapinaviikoksi ilman näytelmien  ja elokuvan tuomaa julkisuutta.

Luottavaisuus kostautui, kun Konikapina-kirjojen sieviläinen myyjä ei tilittänytkään rahoja kirjailijalle. Lempi kävi myös oikeustaisteluja kirjansa tekijänoikeuksista Leena Salosen kanssa, mutta hävisi ne. Konikapinan kustansi Tammi 1965, siitä otettiin 2. painos 1966, 3. painoksen otti tekijä Nivalassa 1975. Nivala-Seura myy sitä tänäkin päivänä. Näytelmiä ovat ainakin Kustin torpalla, 1977, Pelastus hyeenalaumasta – Ne rakkaat ahneet sukulaiset, 1979, Vehnävarkaat, 1979.

Lempi Linnan kuoli hiukan ennen 89-vuotispäiväänsä 20.11.1997.

 

Kirjoittaja

Seija Krapu

Tekstin lähde

Artikkeli Nivala-lehdessä 2.11.2017