Etusivu / Henkilögalleria / Marjoniemi Annikki

Marjoniemi Annikki

Kirjastotoimenjohtaja

Syntymäpaikka

Nivala

Syntymäpäivä

19.10.1934

Kuolinpaikka

Helsinki

Nivalan kirjaston tarmokas ja pitkäaikainen hoitaja ja johtaja Annikki Marjoniemi (myöhemmin Immonen) syntyi Nivalassa 19.10.1934. Hän kävi täällä keskikoulun ja opiskeli sen jälkeen Jyväskylän kristillisessä kansanopistossa ja Kauhajoen kotitalousoppilaitoksessa.

Hän toimi Nivalassa 4H-neuvojana, kunnes hänet pyydettiin Nivalan kirjastoon sivutoimiseksi kirjastonhoitajaksi vuonna 1965. Työn ohella hän kouluttautui kirjastonhoitajaksi.

Annikki Marjoniemi oli myös kunnanvaltuustossa kaksi kautta vuosina 1965–1972.  Annikki Marjoniemi yhdisti jo aikoinaan uranaisen ja kotiäidin roolin ihailtavalla tavalla. Hän pystyi kasvattamaan rakkaudella viisi lasta samalla kuin teki työnsä ja osallistui kunnallispoliitiikkaan.

Työura jatkui Nivalan kirjastossa aina vuoteen 1993, jolloin hän jäi varhaiseläkkeelle. Loppuaikoina hän innostui opiskelemaan ja oli kolme vuotta (1989–1992) opintovapaalla.Eläkkeelle jäätyään hän muutti Helsinkiin lähelle lapsiaan ja harrasti siellä perinnekasveja ja niiden viljelyä Maatiainen ry:ssä.

Annikki Marjoniemi oli monessa suhteessa aikaansa edellä kirjaston kehittäjänä. Hän oli energinen ja uutta luova. Nivalassa kirjastosta luotiin jo 1960–70-luvuilla vieläkin nykyaikainen kuntalaisia palveleva tietokeskus, jossa oli monipuolinen aineisto ja uudentyyppisiä palveluita. Kirjastoauto, kotipalvelu, taidenäyttelyt, satutunnit, kirjastonkäytönopetus, kotiseutukokoelmat ja kirjastojen alueellinen yhteistyö yleistyivät kirjastoissa muualla vasta myöhemmin. Esimerkiksi kirjastoauto Nivalaan hankittiin jo 1968. Se oli toinen Pohjois-Suomeen hankittu kirjastoauto mutta lähti liikkeelle ensimmäisenä.

Annikki Marjoniemen tarmolle ja energialle oli käyttöä, sillä hänen aikanaan kirjasto kirjasto muutti paikasta toiseen monta kertaa. Uusi kirjasto-musiikkiopisto valmistui monen kiemuran jälkeen 1987. Alueelliseen atk-lainausjärjestelmä, kirjastojen ns. Tiekkö-yhteistyö alkoi Nivalassa 1988. Annikki Marjoniemi puolusti aina vahvasti kirjastoa ja kulttuuria ihmisen elämään positiivisesti vaikuttavina asioina. Hän sanoi, että ihmisen perustarpeisiin kuuluu myös elämän henkisen laadun parantaminen, ja hyvän kirjaston pitäisi kattaa koko ihmisen elämänkartta. Sellaista kirjastoa hän oli Nivalaan rakentamassa.

Annikki Marjoniemi kuoli Helsingissä 28. joulukuuta pitkällisen sairauden murtamana.

 

Kirjoittaja

Seija Krapu

Tekstin lähde

Artikkeli Nivala-lehdessä 14.9.2017