Etusivu / Henkilögalleria / Rättyä-Pälli Aune Sisko Amanda

Rättyä-Pälli Aune Sisko Amanda

Laulunopettaja, oopperalaulaja

Syntymäpaikka

Nivala

Syntymäpäivä

13.2.1936

Kuolinpaikka

Espoo

Kuolinpäivä

25.8.1980

Aune Rättyä-Pälli aloitti opiskelunsa Raudaskylässä, missä hänen musikaalinen lahjakkuutensa havaittiin, ja hän pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan 1955. Hän suoritti yksinlaulun diplomin Antti Koskisen johdolla ja piti ensikonsertin Helsingissä 1963. Sen jälkeen hän suoritti jatko-opintoja Gerald Mooren, Gerald Souzayn ja Folke Sällströmin johdolla ja teki opintomatkoja stipendien turvin muun muassa professori Erik Werban lied-kurssille Salzburgiin ja prof. Hans Sittnerin lied- ja oopperakurssille Nizzaan.

Äänialaltaan laulajatar Aune Rättyä-Pälli oli lyyrinen sopraano, ja hänen taiteellinen uransa oli erittäin monipuolinen. Hän esiintyi useita kertoja Helsingin, Turun, Tampereen, Lahden, Jyväskylän, Kuopion ja Oulun kaupunginorkestereiden solistina. Oratoriosolistitehtäviä hänellä oli mm. Bachin Matteus-passiossa Helsingissä, Johannes-passiossa Turussa, Markus-passiossa Kuopiossa sekä Haydnin oratoriossa Luominen Turussa. Ooppera- ja operettirooleja olivat La Bohème Lahdessa, Tampereella ja Suomen Kansallisoopperassa, Mustalaisparoni ja Wieniläisverta Kansallisoopperassa. Näihin hänen temperamenttinen ja huumorintajuinen luonteensa hyvin sopi.

Aune Rättyä-Pälli konsertoi mielellään synnyinseudullaan Kalajokilaaksossa. Ulkomaisia esiintymisiä hänellä oli mm. Kööpenhaminassa, Nizzassa, Moskovassa, Leningradissa (Pietari) ja Salzburgissa. Laulunopettajana Aune Rättyä-Pälli toimi Oulun musiikkiopistossa 1966–69, Espoon musiikkiopistossa 1969–70, Hyvinkään musiikkiopistossa 1972–73 ja Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1973. Lisäksi hän toimi Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen opettajankoulutuslaitoksissa äänenmuodostuksen ja laulun ohjauksen opettajana sekä Savonlinnan lied-kurssien opettajana. Pitkällinen sairaus uuvutti hänet 44-vuotiaana.

Vanhemmat

maanviljelijä Kustaa Mikael (Mikko) Rättyä ja Olga Haapala

Puoliso

24.2.1959 viulisti Olavi Tapio Pälli, syntynyt 4.8.1939 Oulu, kuollut 2002, vanhemmat taidemaalari Simo Pälli ja ompelija Helvi Pohjola

 

Kirjoittaja

Kari & Seija Krapu

Tekstin lähde

Keskipohjalaisia elämäkertoja. Kokkola, 1995