Agronomi, maanviljelijä, kansanedustaja, opetusministeri, opetusneuvos
Syntymäpaikka
Nivala
Syntymäpäivä
21.9.1907
Kuolinpaikka
Nivala
Kuolinpäivä
31.1.1995
Kerttu Kallio kirjoitti ylioppilaaksi Oulussa 1927, valmistui maatalous- ja metsätieteiden kandidaatiksi 1935 ja agronomiksi 1936. Hänen nuoruuden harrastuksiinsa kuuluivat partio ja nuorisoseuratyö. Nivalan nuorisoseuran esimiehenä hän oli 1928–29. Hän oli taitava kirjoittaja; satojen puheiden, esitelmien ja lehtiartikkeleiden lisäksi hän kirjoitti katsauksia talonpoikaiskulttuurista, runoja ja kirjankin myöhemmällä iällään. Hän harrasti maalaamista sekä otti laulutunteja kuuluisalta laulajattarelta Hanna Granfeltiltä. Hän jäi 40-vuotiaana (1947) leskeksi hoitamaan Keskitalon tilan emännyyttä ja isännyyttä viiden pienen lapsen kanssa, joista nuorin syntyi kaksi päivää isänsä kuoleman jälkeen.
Kerttu Saalasti valittiin ainoana naisena Nivalan kunnanvaltuustoon 1937. Valtuustokautenaan hän toimi useissa lautakunnissa, mm. köyhäinhoitolautakunnassa. Sota-aikana hän hoiti kotirintamalla yhteyslotan tehtäviä. Kerttu Saalasti oli maalaisliiton kansanedustajana 1948–61 ja keskustapuolueen kansanedustajana 1966–69. Kansanedustajana hän kuului sivistysvaliokuntaan koko edustajakautensa ajan. Hän kuului 1966–69 suureen valiokuntaan sen varapuheenjohtajana. Pohjoismaiden Neuvoston jäsen hän oli 1959–61 ja 1966–70 sekä tasavallan presidentin valitsijamies 1950, -56, -62 ja -68.
Kerttu Saalasti valittiin moniin komiteoihin, toimi- ja neuvottelukuntiin, joista mainittakoon seuraavat: lasten päivähoitokomitea, valtakunnansuunnittelukomitea, valtion ravitsemuskomitea, maatalouden tutkimuskeskuksen neuvottelukunta, kouluohjelmakomitea, vuosien 1958 ja 1959 kansanopistokomiteat, naisten kotitaloudellisen kansalaiskasvatuksen komitea ja sosiaalihuollon periaatekomitea. Hän oli jäsenenä myös epäsiveellisten julkaisujen valvontalautakunnassa, Suomen säveltaiteen tukisäätiön valtuuskunnassa ja hallituksessa jäsenenä sekä varapuheenjohtajana, samoin Suomen kansallisoopperan hallintoneuvostossa.
Kerttu Saalasti nimitettiin Kekkosen V hallituksen opetusministeriksi 1954–56 ja Sukselaisen hallituksen opetusministeriksi 1957. Hänen ministerikaudellaan esiteltiin eduskunnalle kolme merkittävää uudistusta: Oulun yliopiston perustaminen, Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun tiedekunta- ja valtionapujärjestelyt sekä Yhteiskunnallisen korkeakoulun siirtäminen Helsingistä Tampereelle.
Oulun yliopiston perustaminen oli Kerttu Saalastin suurin henkilökohtainen saavutus hänen poliittisen uransa aikana. Hän oli Oulun yliopiston väliaikaisen konsistorin jäsen 1959–62. Oulun yliopisto soi hänelle lääketieteen ja kirurgian kunniatohtorin arvon 1972. Saalasti sai professori Pentti Kaiteran rahaston ensimmäisen apurahan yliopiston aikaansaamisesta. Kerttu Saalasti vaikutti myös puolueorganisaatiossa. Hän oli Maalaisliiton/Keskustapuolueen puoluevaltuuskunnan jäsen 1955–70, puolueen varapuheenjohtaja 1964–70, Maalaisliiton/Keskustapuolueen Naisten puheenjohtaja 1954–70, puolueen naisjärjestön Oulun piirin puheenjohtaja 1953–70, Pohjois-Pohjanmaan piirin piiritoimikunnan jäsen ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja.
Kerttu Saalasti toimi myös lukuisissa muissa luottamustehtävissä ja maatalousjärjestöissä. Hänet valittiin mm. Oulun läänin talousseuran johtokunnan jäseneksi, ja sen maatalousnaisten piirikeskuksen puheenjohtajana hän oli 1953–69. Vuodesta 1970 lähtien hän oli Oulun maatalouskeskuksen johtokunnan jäsen ja Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja. Maatalousseurojen keskusliiton valtuuskunnan jäsen hän oli 1952–67 ja johtokunnan jäsen 1960–69.
Hän kuului myös Maatalousnaisten keskuksen johtokuntaan ja toimi keskusjärjestön varapuheenjohtajana 1955–69. Saalasti oli Maatalouden tutkimuskeskuksen neuvottelukunnan jäsen, Maaseudun sivistysliiton johtokunnan varapuheenjohtaja, Kalajokilaakson maatalouskoulun, Kotiteollisuusjärjestöjen keskusliiton, Maaseudun lomaliiton, Väestöliiton ja Nivalan naiskotiteollisuuskoulun johtokunnan sekä Kylväjä-lehden toimitusneuvoston ja Suomen sotaveteraaniliiton valtuuskunnan jäsen. Kerttu Saalasti oli Suomen kulttuurirahaston Kyösti Kallion rahaston hoitokunnan jäsen 1966–75. Nivalan seurakunnan kirkkovaltuustossa hän oli 1953–70.
Saalasti vaikutti merkittävästi Kyösti ja Kalervo Kallion museon perustamiseen Nivalaan. Ahti Sonninen sävelsi 1975 kantaatin Kerttu Saalastin 1936 kirjoittamaan runoon Valkea lakeus. Vuonna 1972 julkaistiin WSOY:n kustantamana Saalastin vanhemmistaan kirjoittama elämäkerrallinen teos Anna hänelle nöyrä mieli. Kerttu Saalasti oli jäsenenä valtioneuvoston asettamassa Kyösti Kallion elämäkertatoimikunnassa ja järjesti Kyösti Kallion arkiston luovuttamisen elämäkerran kirjoittajan käyttöön.
Opetusneuvos Kerttu Saalasti oli vahva suomalainen vaikuttajanainen. Hänet muistetaan määrätietoisena ja sinnikkäänä asioiden ajajana, jolle kehitysaluepolitiikka, maaseudun sivistäminen ja varsinkin maaseudun naisten aseman parantaminen olivat tärkeitä. Hän muisti aina painottaa myös edellispolvien työn kunnioittamisen merkitystä. Hän olikin edelläkävijä ja esikuva monille maaseudun naisille.
Saalastille on myönnetty Maatalouskeskuksen kultainen mitali, Suomen Leijonan komentajamerkki 1957 ja keskustapuolueen kultainen ansiomerkki 1966. Opetusneuvoksen arvonimen Kerttu Saalasti sai 1969.
Vanhemmat
tasavallan presidentti Kyösti Kallio ja Kaisa Nivala
Puoliso
Nivalassa 5.9.1936 maatalousteknikko Filip Teuvo Saalasti, syntynyt 2.9.1905 Kempele, kuollut rintamalla saamaansa keuhkotautiin 9.6.1947, vanhemmat agronomi, kansanedustaja, Oulun läänin talousseuran johtaja Filip Saalasti ja Sofia Heleena Heiko
Kirjoittaja
Kari & Seija Krapu
Tekstin lähde
Keskipohjalaisia elämäkertoja. Kokkola, 1995