18.1.1999

 

Syvänkuita

 

Pakkaseksi käänty. Oon tässä käppäilly muutaman päivän Korkialla ahteella kirkonkylässä, kun ei oo vihtiny nuin pakkasella läthiä Veelanninpuhtoon. Eipä siellä nyt niin kiireistä hommaa. Uunia lämmitellessä oon korijannu pajan palakeita.

Saatiin tässä Hirven Taunon kanssa Alavieskasta vanahat palakeet, mutta kovin oli kepponen hökötys. Lahuaki oli ja nahkat pahasti perstaantunu. Vein kaavat tuonne Viitakankaan Pentille, että hän kattelisi siihen uuvet hipposat nahat. Nii mikäpä kiire noilla palakeillakaan. Paja on valamis, mutta ei oo vielä vikatteitakaan tuotu enempää taottavaksi.

Toissa päivänä lähin saapastelemaan kylälle tuonne Osulan nurkille. Oli vähän kertyny nuita maksulappuja. On se kumma miten monen piuhan päässä sitä eläkeukkuakin vartioijaan ja joka piuhanpäästä tulee velekaa iliman anomatta. Ja se viimenen villitys, että sitä tullee jo suoraa ilimastakin.

Kakarat laitatti semmosen kännykän, jossa ei oo minkäänlaista johtua vaan tulipahan laskuja. Minäpä pistin sen vekottimen pölökyn päälle ja hujautin kirveellä kahtia. Minä en tarvitse tuommoisia vekottimia. Asiaa jos on, niin kirijotan. Syömästä ja paskalta ei ainakaan myöhästy ja siihen ei kännyköitä tarvita ja siihen ei kännyköitä tarvita. Hankasellinen oli lappuja. Pittää kai ne käyvä osuuskassalle maksamassa.

Siltalan kaupan kohalla jo otti pakkanen henkeen. Lentosen Puustellin kohalla piti rykiä alavaria ja hijastaa kävelyä. Törkkäilin siinä ja kahtelin näkyskö tuttuja Osulan nurkilla. Ei seisonu enää isäntiä hevospuomin luona turkki päällä. Sikiöitä oli laumoittain. Kytisivät siinä hepposisa vetimissä pakkasviimassa kuin varpuset oksalla.

Ei näkyny enää Kauppayhtiön Nikolaita lunta puskemassa. Missähän kaikki tutut mahtaa olla? Pittääkö nekin syvänkuita vai liekkö ne kaikki jo Tolopanahteessa tai Maijanahossa.

Akkoja siinä vispasi Osulan ja kaupan välissä huivi nästingillä. Liekkö Juholan Matti pelemauttanu koko akkaparven ja saanu liikettä aikaan. Eipä se taija enää Matti ollakaan tuola osuuskaupassa.

Ompa se osuuskassaki muuttunu. Siirtyny lähemmäksi, entistä lainamakasiinia vastapäätä. Törötin aikani ovella. Outoja ihmisiä siinä himppasi. Mihin tässä ossaa oikein mennä näijen lappujen kaas? Jonku tolopan nokasta ne näky ihimiset jotaki lappuja nykkivän. Samanlaisia kun ossuuskaupan vastamerkit. Mitähän palijo se tuoki meinaa?

Tuli siihen verevän ja topakan näkönen naisihminen neuvomaan. Pitäs kuulemma olla jonotuslippu. Voi hyvä ihiminen, minä oon jonottanu kaasanhuollon jonossa niin palijo ja iliman lippua, että en minä sitä varten tänne tullu, että jonottamaan.

Törötin aikani laskukimppu hanskassa ja kahtelin noita ihimisiä. Oo – pankaapa muuten merkille, että kyllä sen huomaa heti tuosta laumasta joka tuola istuu, miten on kunkin asiat. Kaikilla lappupino hanskassa.

Enimmillä pää nuokuksissa ja vilikuilivat sieltä kulumiensa alta nöyränä ja ahistuneena kun väsynyt ja pelästynyt ajokoira. Lainaa pitäis lyhentää ja ränttyä maksaa. Rahat ei riitä kaikkeen. Miettivät varmaan, että saisko osalle veloista lisää maksuaikaa, kun on lehemätki keskitalavella vähissä maijoissa ja on muutenki ollu elläinristiä ja vastonkäymistä. Sitähän se on meillä usseimmilla.

No, näkkyyhän sitä tuola perällä istuvan ainakin yksi tuttu. Eiköhän tuo liene vanaha silijamainen. Siinä sen huomaa jo, että taitaa olla toisenlaista asijaa. Istuu rennosti ku kermanekassa. Ei pelota. Oo sillä pikkunen hymynkare suupielessä, kun seuraa siinä toisten touhuja. Ajattelee varmaan, että tuosta sitä oon minäki alottanut. Ei ollu yön vanahaa satasta. Iartakaa – iartakaa ja pyrkikää tähän.

On siinä miehellä mellevä asento. On varmaan ränttyjä merkkauttamassa pankkikirijaansa. Puolelle on päässy, Ei oo muuta kun suolat ostosalla. Siikaisista hakkee syksyisin napesnelikon hyviä suolasilakoita ja omasta maasta muhevat potut. Siinä on Maijanahon vieressä hikevät hiekkamullikot. Tullee tosi hyviä pottuja. Ei tarvitse palijo kyytipoikaa. Vaikka vähän suolakermassa hivauttaa, niin kyllä maha täyttyy. Ja sen päälle Annin kanssa päiväpeiton päälle täyvellä mahalla päivänokoset ottamaan. Oo se lenheetiä. Passaa siinä Annin kaassa talavelle lähtiä.

Töröttelin aikani. Oo – eipä tästä valamiimpaa tuu. Minä lähen pois ku jalakojaki jo pakottaa. Mietin siinä Manttaalitalon nurkalla, että hivutanko koko laskunipun myötätuuleen. Minun kaassa se Sonera ei vempuile. Ei oo kännykkää, eikä tarvitse tonkien kaassa tulla linijoja katkomaan, ku ei oo johtuakaan. Kylläpä saamamiehet huolehtii. Käyn uuvemman kerran, kun ilimat lauhtuu.

Käviskö Tolopalla levähtämässä? Kuolluhan se on Toivoki, mutta Sanelmaa oon luvannu käyvä raatauttamassa. Jos kävis sitten lauhemmilla keleillä. Ihimeen palijo sitä ihimisiä patuleeraa kylällä joutilaana, vaikka on arkipäivä. Millähän ne kaikki oikein ellää, kun parraat maapellot on kirkolla rakennettu taloja täyteen?

Olipa siinä vaan tallustelemista, vaikka ei matkaa ollu ku puoli virstanväliä. Vanahan Pohojola-pankin kohalla tööväsin ja mietin, että käviskö Vartiaisella kahavilla. Tiijjä vaikka sattus Pirilän Eetu kaivamaan pompan taskusta hokmannitujaukset. Se tekis näin pakkasella ja kovan lenkin jäläkeen eetvarttia.

Tiirasin ja tiirasin Heikkilän suvannon suuntaan. Eihän siellä näy koko Vartiaisen pytinkiä, eikä kahavilaa. No, onhan ne tainnu kertua, että se on purettu jo aikoja sitten, vaan kun se tuo muisti jo pätkii.

Pätkii mitä pätkii. Taijampa käppäillä Peltomäelle syvänkuita nuurumaan.

28.1.1999

 

Miksi kansa niskuroi esivaltaa vastaan?

 

Esivallan kunnioittaminen näyttää saavan hälyttäviä piirteitä jopa täällä Nivalassakin. Vaikka olemmekin luterilaista valtionkirkkoa ainakin muodollisesti tukevia yli 80 prosenttisesti, niin käytännössä todellinen uskontomme näyttää olevan kaikkea muuta kuin todellista. Esimerkiksi meidän tulisi kunnioittaa esivaltaa kirkkomme jumalanpalvelusmessussa luettavien rukousten mukaan. Joka sunnuntai rukoilemme presidentin ja hallituksen ja esivallan puolesta, mutta emme käytännössä noudata esivallan kehotusta.

Nyt esivalta tarvitsee uutta rahaa, kun pitäisi mm. rakentaa kansanedustajien avustajille uusia palatsi ja heidän palkkamenonsa on nyt kirjattu todellisina, eli kolminkertaisina aloitusvuoteen verrattuna. Monta muuta tärkeää asiaa olisi hoidettava ja perustettava komiteoita miettimään, miten työllisyys saadaan laskemaan ja on saatava kunnolliset asunnot Inkerin nuorille paluumuuttajille ja myös pakolaisille. Teollisuustuotanto uhkaa laskea ja bruttokansantuote myös, jos ei kotimaista kulutusta pystytä lisäämään, kun Venäjä ei enää vedä.

Mutta kuuluuko esivallan kehotus täysin kuuroille korville? Tätä niskurointia esiintyy varsinkin maaseudulla ja etenkin eläkeläisten, keski-ikäisten ja pienituloisten osalla.

Otanpa tässä esimerkin hyvin läheltä. Otetaanpa vaikka tuo lähinaapurini Asko Raivio. Hän tunnustautuu luterilaiseksi ja hänellä on jopa seurakunnallisia luottamustehtäviä. Hänen kuuluisi olla siis esimerkkinä muille, mutta mitä vielä. Hänellä jos kenellä olisi parantamisen varaa tässä suhteessa, että voitaisiin täyttää esivallan pyyntö ja tahto, että tilastot ja hyvinvointitoiveet toteutuisivat jatkossakin ja saisimme nauttia korkeasta bruttokansantuotteesta.

Sinä olet muutoin täyttänyt tehtäväsi työnteolla, rakentamalla voimalaitoksia, metsä- ja maatöissä, mutta kulutuksen osalta Sinun olisi jo aika täyttää ainakin keskivertokansalaisen tämänhetkiset esivallan vaatimukset. Et ole nauttinut ilmaisesta hammashoidosta – huomaan – et lapsilisistä, et asumistuesta, et työttömyyskorvausta, etkä ole käyttänyt hyväksesi yhteiskunnan rakentamaa turvaverkkoa, joka takaa Sinulle kohtuulliset kulutusedellytykset. Voit lisätä kulutusta reippaasti ainakin 100 prosentilla ja se on kohtuullista, kun on syntynyt jälkeenjääneisyyttä kohdallasi.

Ensiksi menet Kelan toimistoon ja lasketat antokustannuksesi valtion taulukoiden mukaan. Huomaat, että Sinä olet nykyisiin eläketuloihisi huomattavasti alle sen tason, joka lasketaan kansalaisille kuuluvaksi ja sekin on vain se alaraja.

Toiseksi pankit tarvitsevat nyt kipeästi kulutusluottojen myynnin kasvua. Nimenomaan kulutusluotoista pankkikin saa parhaat tuotot. Takaaja Sinä varmasti saat hyvistä naapureista.  Menet oitis pankkiin ja haet 300.000 markan kulutusluottoa. Käyttöä sille löytyy välittömästi.

Sinulla ei ole edes kotimaassa vapaa-ajan asuntoa. Lapin matkailu odottaa nyt reipasta kasvua ja sijoitustoimintaa nimenomaan Lappiin.

Autoa sinä tuskin hankit, vaikka siitä olisikin valtiolle ja esivallalle hyvät verotulot. Ainakin Sinun tulee hankkia moottorikelkka (ja Sinulta puuttuu lasketteluvehkeet, kännykkä, kuntopyörä ja sykemittari, jotka kaikki kuuluvat nykyaikaan) että pääset edes osaksi maksamaan polttoaineveroa, joka on myös esivallalla ensiarvoisen tärkeä tulonlähde. Merkitty moottorikelkkareitti menee ihan tonttisi rajalta ja kun sen reitin rakentamista yhteiskunta on monin tavoin tukemassa, niin on kohtuutonta ja suorastaan vastuunpakoilua, että et käytä palveluja hyväksesi.

Tuskin olet uusinut sohvakalustoa miesmuistiin. Esivalta odottaa, että soitat välittömästi huonekaluliikkeeseen ja tilaat uudet kalusteet. Olen huomannut, että jäteauto ei käy teillä kovinkaan usein. Jätettä pitää tuottaa mieluimmin runsaasti, että maksat siinäkin jälkeenjääneisyyttä kaatopaikkamaksuissa ja jäteverossa. Rakennustoiminnan pelätään hiljentyvän. Soita heti kunnan rakennustoimistoon ja pyydä tekemään asunnollesi täysremontti. Saat eläkeläisten asunnon kunnostamiseen varatuista määrärahoista kaikki kustannukset. Saat sisävessan, jopa suihkun ja lämpimän veden. Näin täytät velvollisuutesi ja pääset lotraamaan vettä kunnolla ja osalliseksi jätevesimaksusta. Tässä vain muutama pikku esimerkki siitä, miten voisit ryhdistäytyä ja täyttää esivallan pyynnön ja toivomukset.

Että kukako lainan maksaa? Esivalta on siinä näyttänyt hyvää esimerkkiä. Valtiolla on lainaa jo 440 miljardia ja lisää tulee, kun omat rahat ei riitä. Sinäkin voisit myydä oman talosi ja muuttaa kunnan vuokra-asuntoon. Niinhän esivaltakin myy koko ajan omaisuuttaan ja kuluttaa sitä huolettomasti. Ei sinun tarvitse huolehtia lainan takaisinmaksusta. Eihän esivaltakaan tee niin. Sinä saat ilmaisen oikeudenkäynnin ja pääset velkasaneeraukseen. Kyllä takaajat maksavat puolestasi lainan ja sinä pääset kuin koira veräjästä. Tai tulee pian romaus ja kaikki pankkien lainat pannaan taas yhteiseen piikkiin. Turha Sinun on murhetta kantaa huomisesta, kun Iso-Kirjakin käskee elää päivän kerrallaan ja esivalta siihen kehottaa.

Kuulehan hyvä naapuri. Ei tällainen lintsaaminen menesty Häkkinumerolla, eikä varsinkaan Peltolan kinkeripiirissä. Nyt kaikki kulutusjuhlaa viettämään, että esivalta voi hyvin. Velvoituksella elämäntapojen muutokseen ja esivallan kunnioittamiseen.

 

Naapurisi Jansu